Historie Albanie

website-3Albanie grenst kloksgewijs aan de landen Montenegro, Kosovo, Macedonie, Griekenland, de Ionische zee en de Adriatische zee.
Het Land heeft jaren behoord aan het Romeinse-, Byzantijnse- en Ottomaanse rijk waar de invloeden door het hele land zijn sporen heeft nagelaten. In het zuiden vindt u echter meer Griekse invloeden terug.

In 1912 is Albanie onafhankelijk geworden. In de eeste wereldoorlog en wel in 1916 werd Albanie bezet door Oostenrijk/Hongarije in het Noorden en de Bulgaren in het Oosten. Na de eerste wereldoorlog is het land bezet geweest door Italie De Italianen trokken zich terug in 1922. In 1925 werd Albanie een republiek om vervolgens van 1928 tot 1939 weer te veranderen in een koninkrijk met koning Zog aan het roer die door alle koningshuizen in Europa werd genegeerd.
In de jaren 30 werd Albanie meer en meer afhankelijk van Italie totdat Italie het land annexeerden in 1939.
Na de tweede wereldoorlog werd Albanie een satelietstaat van de Sovjetunie. Daarmee brak het land in 1961 vanwege de Stalinisatiepolitiek van Nikita Chroesjtsjov. Vervolgens verliet Albanie als eerste en enige land tijdens de koude oorlog het Warschaupact en werd een bondgenoot van het communistische China tot grote woede van de Sovjetunie.

Na de oorlog wordt het land met stenge hand geregeerd door dictator Enver Hoxha komt Albanie door zijn communistische ideeen in een diep dal terecht. Door zijn strenge communistische regime behoorde Albanie tot een van de armste landen van de wereld.
Na de val van het communisme in 1991 is Albanie een parlementaire democratie en gaat het met het land en de mensen met sprongen vooruit.
Inmiddels is Albanie lid van de Verenigde Naties, de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa, de wereldhandels organisatie, de organisatie van de islamitische conferentie, een van de oprichtende leden van de unie voor het Middelandse zeegebied en op 28 april 2009 heeft het land officieel het EU lidmaatschap aangevraagd.

 Albanie telt 3.6 miljoen inwoners
Tirana420.000
District Tirana900.000
Saranda40.000
Geloof
Islamitisch56.7 %
Katholiek10 %
Albanees Orthodox6,8 %
Anders4,7 %