Saranda

Saranda, leuke toeristenplaats aan de Albanese riviera

 

De plaats die wij promoten voor een heerlijke vakantie is de plaats Saranda in het zuiden van Albanie en in het noorden van het gebied Epirus dat zich uitstrekt to ver in Griekenland. Waarom deze plaats? Het is gunstig gelegen, er is altijd iets te beleven. De restaurants, cafeetjes en terrassen zijn het gehele jaar geopend maar het meest belangrijke is het gunstige klimaat zomers maar ook ‘s winters.

Kort overzicht over de historie van de plaats Saranda.

Saranda heeft 40.257 inwoners geteld in 2014. Laten we het nu op 41.000 inwoners houden.
Vorige eeuw is Saranda (Agios Saranda volgens de Grieken wat zoveel betekent als de heilige 40) twee keer in handen gevallen van die Grieken. Dat was in 1913 en een jaar daarna in 1914 tot 1916. Vanaf 1916 viel Saranda in Italiaanse handen tot 1920 om daarna in 1939 wederom onder Italiaans gezag gedurende de tweede wereldoorlog. Dit mede door de centrale ligging en de grote baai die Saranda heeft gunstig voor de zeemacht van Italie destijds. De baai had toen de naam Porto Edda, vernoemd naar de oudste dochter van Mussolini! Inmiddels heet de baai Porto Saranda!

Inwoners aantallen Saranda tot op heden:

JaarInwoners
1912110
1927810
19578.700
199015.700
200126.400
201640.000

De stad geniet een Mediterraans klimaat. Warme zomers met temperaturen oplopend tot in de 40 graden en ‘s winters een aangenaam zacht klimaat met temperaturen van 16 tot 20 graden.
De laatste jaren is Saranda een populaire vakantie bestemming geworden voor toeristen van de omliggende landen zoals Italie, Macedonie, Kosovo en Griekenland. Maar inmiddels hebben ook de Duitsers, Scandinaviers en Nederlanders de charme van het mooie Saranda in hun hart gesloten.

Temperaturen in Saranda:

MaandGemiddeldRecord
Januari1624
Februari1725
Maart1927
April2029
Mei2336
Juni2836
Juli3341
Augustus3442
September2838
Oktober2330
November1827
December1625

In de omgeving Saranda is voldoende te beleven. Er worden via Todi Travel diverse excursies aangeboden maar u kunt natuurlijk ook een auto via de reisorganisatie huren om de omgeveing zelf te bekijken.

Ksamil:

Op 15 minuten rijden vanaf Saranda bevindt zich het dorpje Ksamil (Xamil). De stranden van Ksamil zijn oogverblindend. U waant zich met recht in de Caribbean. Witte zandstranden, azur blauw water en uitzicht op de vele eilandjes die zich voor de kust bevinden. Voor de strandliefhebber zijn de stranden van Ksamil een must.

Mossel farms:

 

Even voor Ksamil bevinden zich de mossel farms. In een groot meer dat in verbinding staat met de zee worden hier de lekkerste mosselen gekweekt. Voor de mossel liefhebben de ideale mogelijkheid om bij de farms verse mosselen te kopen om deze ‘s avonds heerlijk te koken of te bakken.

Butrint:

Op een half uur rijden van Saranda ligt het Unesco erfgoed Butrint. Butrint is een oude stad (400 na Christus) welke door de eeuwen heen in handen is geweest van de Turken, Byzantijnen, Grieken en Venetianen. In deze oude stad bevinden zich unieke mozaieken, een openlucht theater, oude muren van de vesting, een oude stadpoort, oude kerken en een kasteel waarin nu een museum is gevestigd.  Zeker een bezoek waard.

Blue Eye:

Op een 45 minuten rijden bevind zich in een bosrijke omgeving in de binnenlanden van Albanie de natuurlijke bron “The Blue Eye”. Deze bron borrelt tienduizenden liters helder bronwater naar boven. Dit water wordt mede gebruikt als drinkwater voor Saranda. Geniet van de prachtige omgeving of neem een heerlijke verfrissende duik in het helder blauwe water van de bron. Bij de bron zijn enkele restaurantjes waar heerlijk gegeten kan worden.

Lukove:

Wederom op 45 minuten rijden van Saranda ligt het prachtige strand van Lukove. Een langgerekt strand waar de zonaanbidder aan zijn trekken komt. Via een bochtige weg komt u via het plaatsje Lukove bij dit mooie strand. Aan strand staat de  kleine kapel van Agios Ioannis. Een leuke dag uit via een mooie omgeving voor jong en oud.

Borsh:

 

Het plaatsje Borsh, op een uur rijden vanaf Saranda, mag als plaatsje weinig voorstellen, de watervallen maken meer dag goed. Bij een restaurant aan de rechterkant van de weg zijn enkele bruggetjes gemaakt die u naar de verkwikkende watervallen brengen. Tevens is het mogelijk om in het restaurant of buiten tussen de watervallen iets te eten of te drinken.

Gjirokaster:

In de binnenlanden van Albanie ligt op anderhalf uur rijden de pittoreske plaats Gjirokaster. Ook deze plaats is Unesco erfgoed. Alle huisjes in de oude binnenstad hebben leien daken en hoog boven de stad uit toornt het oude fort van Gjirokaster. Het fort is te bezoeken. Er is tevens een oorlogsmuseum in gevestigd. Loop ook even door de oude stad van deze plaats en verbaas u over de oude huisjes, winkeltjes en straatjes. Al ligt Gjirokaster ver in de binnenlanden van Albanie toch wordt in deze stad Grieks gesproken en is zelfs de Griekse ambasade hier gevestigd.

Tirana:

De hoofdstad van Albanië Tirana is een bezoek meer dan waard. Oude en nieuwbouw wisselen elkaar in deze grote stad met meer dan 900.000 inwoners af. Er valt voldoende te zien in Tirana zo zijn er diverse musea, moskeen en kerken te bezoeken, het grote Skenderbeu plein of geniet van een drankje op een van de vele gezellige terrassen in de stad. De restaurants in Tirana zijn perfect. Laat u verrassen van de vele internationale gerechten op de kaart. Tirana is een echte metropool waar u met veel plezier enkele dagen kunt verblijven.